Ce este sîngele?
Sîngele este un lichid care circula prin corp, transportînd oxigen si nutrienti catre fiecare celula si preluînd apoi materialele reziduale.
Sîngele joaca un rol principal în sistemul de aparare al organismului.
Este pompat de înima, printr-o retea ce masoara cîtiva km, spre orice parte a corpului. În medie corpul unui adult contine 4-5 litri de sînge. Exista patru mari componente ale sîngelui: celulele rosii (hematii), celulele albe (leucocite), plasma si trombocitele. În plus sîngele contine numerosi nutrienti si minerale.
Tipuri de sînge
Desi sîngele este alcatuit din aceleasi elemente de baza, nu tot sîngele este la fel. În realitate exista 8 tipuri comune de celule rosii, care sunt determinate de prezenta sau absenta anumitor tipuri de antigeni. Pentru ca anumiti antigeni pot declansa sistemul imunitar al unui pacient sa atace celulele rosii primite prin transfuzie, terapia cu sînge presupune alegerea cu grija a grupelor de sînge potrivite.
Originea sîngelui
Sîngele este produs în maduva osoasa, o substanta de consistenta jeleului din înteriorul oaselor. La adulti, coloana vertebrala, coastele si pelvisul sunt principalele oase care produc sînge. Pe masura ce celulele sîngelui se dezvolta din celulele sten din maduva, ele trec în sîngele ce trece prin oase si întra în circuitul sanguin.
Celulele sîngelui au diferite durate de viata – celulele rosii rezista cam 120 de zile, trombocitele 10 zile iar diferitele tipuri de celule albe au o durata de viata ce se masoara de la cîteva zile pana la cîtiva ani.
Organismul are un sistem de feedback ce îl anunta cînd sa produca mai mult sînge. Spre exemplu, daca oxigenul din sînge este scazut, rinichii produc un hormon numit „erythropoietin”, care stimuleaza celulele stem din maduva sa produca mai multe celule rosii.
Cum circula sîngele
Sîngele circula în doua largi si continue circuite printr-o retea de vase de sînge. Circuitul „drept” duce sîngele din partea dreapta a inimii prin plamîni si înapoi la inima (în partea stînga). Circuitul „stîng” duce sîngele de la inima spre restul corpului si înapoi la inima
Exista mai multe tipuri de vase de sînge: artere, capilare si vene.
Arterele transporta sîngele dinspre inima. Se ramifica în artere mai mici (arteriole) care sunt conectate la capilare (peste un miliard). Capilarele sunt foarte înguste – de latimea unei celule. Înauntrul capilarelor, celulele rosii elibereaza oxigenul, ce trece prin peretii subtiri ai capilarelor în tesutul înconjurator. Tesuturile elibereaza reziduuri, cum ar fi dioxidul de carbon, care trece prin capilare în sînge. Sîngele se întoarce la inima prin vene. Venele contin un sistem de valve cu un singur sens, controlate de contractii ale muschilor, care permit sîngelui sa circule catre inima, chiar si împotriva gravitatiei. Din cauza ca sîngele din vene contine foarte putin oxigen, el apare ca avînd o culoare usor albastra în comparatie cu rosul aprins al sîngelui oxigenat.