Ce trebuie să faceţi înainte, în timpul şi după donare

Înainte de donare:

  • Odihniti-va bine în noaptea de dinaintea donarii.
  • Mîncati ceva usor înainte de donare.
  • Consumati mai multe lichide pentru a înlocui volumul pe care îl veti dona. Evitati însa ceaiul, cafeaua sau alte bauturi ce contin cofeina.
  • Consumati alimente bogate în fier – carne rosie, peste, ficat, fasole, cereale îmbogatite cu fier, stafide sau prune.
  • Evitati mîncarurile grase ca hamburgerii, cartofii prajiti ori înghetata înainte de donare. Testele pentru infectii facute asupra sîngelui donat, pot fi afectate de grasimi – lipide – ce apar în sînge la cîteva ore dupa ce au fost consumate mîncarurile grase.

În timpul donarii:

  • Purtati haine cu mîneci care se pot ridica usor mai sus de cot.
  • Relaxati-va!

După donare:

  • Imediat dupa donare puteti servi un sandwich si un suc daca simtiti nevoia
  • Rehidratati-va consumînd lichide.
  • Daca va simtiti ametit, întindeti-va, preferabil cu picioarele mai sus, pîna cînd senzatia trece.
  • În cazurile rare cînd mai au loc usoare sîngerari dupa îndepartarea bandajului, apasati locul respectiv si tineti bratul ridicat timp de 3-5 minute.
  • Daca apar sîngerari sau vînatai sub piele, aplicati comprese reci pe locul respectiv în primele 24 de ore.

Bucurati-va de senzatia ce apare atunci cînd realizaţi ca e posibil sa fi salvat chiar si trei vieti numai cu o singură donaţie de sînge.