Înainte de donare:
- Odihniti-va bine în noaptea de dinaintea donarii.
- Mîncati ceva usor înainte de donare.
- Consumati mai multe lichide pentru a înlocui volumul pe care îl veti dona. Evitati însa ceaiul, cafeaua sau alte bauturi ce contin cofeina.
- Consumati alimente bogate în fier – carne rosie, peste, ficat, fasole, cereale îmbogatite cu fier, stafide sau prune.
- Evitati mîncarurile grase ca hamburgerii, cartofii prajiti ori înghetata înainte de donare. Testele pentru infectii facute asupra sîngelui donat, pot fi afectate de grasimi – lipide – ce apar în sînge la cîteva ore dupa ce au fost consumate mîncarurile grase.
În timpul donarii:
- Purtati haine cu mîneci care se pot ridica usor mai sus de cot.
- Relaxati-va!
După donare:
- Imediat dupa donare puteti servi un sandwich si un suc daca simtiti nevoia
- Rehidratati-va consumînd lichide.
- Daca va simtiti ametit, întindeti-va, preferabil cu picioarele mai sus, pîna cînd senzatia trece.
- În cazurile rare cînd mai au loc usoare sîngerari dupa îndepartarea bandajului, apasati locul respectiv si tineti bratul ridicat timp de 3-5 minute.
- Daca apar sîngerari sau vînatai sub piele, aplicati comprese reci pe locul respectiv în primele 24 de ore.
Bucurati-va de senzatia ce apare atunci cînd realizaţi ca e posibil sa fi salvat chiar si trei vieti numai cu o singură donaţie de sînge.