Scurt istoric CNTS

Primul cabinet de transfuzie a sîngelui a fost creat în or. Ananiev în 1938 de doctorul S. Crivoseev. În acelasi an, doctorul Efrus, face primele transfuzii de sînge în secția de chirurgie a or. Tiraspol.

În 1940 Crivoseev deschide Centrul de Transfuzie a Sîngelui la spitalul chirurgical nr. 2 din or. Chișinău, în Republica Autonomă Moldova, fiind înregistrați peste 150 de donatori.

Sub conducerea chirurgului Buciumenschii, în august 1944, redeschide Centrul de Transfuzie a Sîngelui în secția chirurgicală a Spitalului Republican, primind primii donatori în același an în luna decembrie.

Anul 1960, sub conducerea D-nei G. Dubovic, aduce Centrului de Transfuzie a Sîngelui o clădire nouă, autonomă, situată pe str. Gh. Asachi or. Chișinău, tot acolo fiind deschisă secția hematologică cu 25 de paturi.

În anul 1993, subdiviziunile încadrate în colectarea, testarea și prepararea sîngelui de donator din Centrul Republican de Transfuzie a Sîngelui au fost transferate în cladirea fostului spital traumatologic din str. Academiei 11, unde pîna la moment se afla sediul Centrului National de Transfuzie a Sîngelui. Această ultimă denumire vine din data de 15.07.2002, cînd intră în vigoare Hotarîrea Guvernului nr. 1050, din 04.10.2001, prin care Centrul Republican de Transfuzie a Sîngelui este reorganizat în centrul Național de Transfuzie a Sîngelui.

În prezent, Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui este principala instituție în vederea organizării donării și transfuziei de sînge din Republica Moldova. Totodată, CNTS deține calitatea de unica Bancă de Sînge a Republicii.

Din momentul desfășurării activității Centrului Republican, iar acum Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui, la conducerea sa au fost: G. Dubovic, S. Traian, V. Scurtu, G. Nistiriuc, I. Midrigan, I. Grama, V. Cojocaru, L. Catrinici, Svetlana Cebotari, Alexandru Gherman, actualmente Svetlana Cebotari.